Mijn favorieten

Makelaar om een huis mee te kopen? Bekijk het even! (leestijd 4 min)

Makelaar om een huis mee te kopen? Bekijk het even! (leestijd 4 min)

Ja, het is niet een béétje druk in de makelaardij, maar heel erg druk. En voor zover de horizon reikt, zijn er weinig obstakels die ervoor kunnen zorgen dat de voortdenderende snelheid van de markt een rem krijgt. Hypotheken kunnen binnen een week geleverd worden, consumenten willen in 5 dagen beslissen, en wij makelaars moeten goed in de gaten houden wat de waarde is.... én wordt van een woning.

Consumenten raadplegen hun bronnen (google en funda geven prijsindicaties toch?) en nemen in sommige gevallen heel wijs een aankoopmakelaar mee. Uiteraard geeft vaderlief aan wat zo'n woning zou mogen kosten. Immers, hij heeft al 3 keer een woning gekocht en kan echt wel inschatten hoe hij met dit bijltje moet hakken. De buurman ziet met lede ogen aan dat jullie "groter" gaan wonen. Vorig jaar een nieuwe auto en nu verhuizen; pffff, zo zo! Maar hij sist wel dat jullie héél veel betalen. In zijn ogen is dit het misschien niet waard. En oh ja, tante To begrijpt niet waarom jullie dáár willen gaan wonen! Zij heeft haar leven lang in dezelfde woning gewoond en zou voor geen goud haar geliefde huis verlaten. Is er dan niemand positief voor jullie?

Ja, dat zijn jullie zelf! Het is geen spontane keus voor jullie, maar een weloverwogen beslissing. Nieuwe start, goede investering met deze stijgende prijzen (we zitten nu gemiddeld op het prijsniveau van 2008) en de kids blijven uiteindelijk op dezelfde school en sportclubs. Of een gedwongen beslissing omdat het niet langer samen onder 1 dak gaat. Vervelend maar dit gebeurt in mensenlevens.

Maar... hoe weet je nu zeker dat je de juiste keus maakt?

Ja, een prijsindicatie kan je halen van funda en google. Weet wel dat je achterom kijkt en dat geen woning hetzelfde is. Smaken en design verschillen, en ben je op de hoogte van de échte plussen en minnen van iedere woning? Je maakt een keus op basis van je onderbuikgevoel en vertrouwen van je persoonlijke adviseurs. Op goed geluk gaan jullie naar de verkopende makelaar en geven aan dat jullie de woning willen kopen. Onderhandeltip 1 is om natuuuurlijk een lager bod te doen. Toch?? Hoeveel lager? Nou ja trek er gewoon 15% vanaf!

De makelaar geeft aan dat er veel interesse voor is. Oké, dan bied ik de vraagprijs! De makelaar denkt dat de andere gegadigden dit waarschijnlijk ook zullen doen en laat ons nog weten of ze met biedingen gaan werken. Oké, ik bied € 15.000,- bóven de vraagprijs zonder voorbehoud van financiering!

Let op! Deze mensen waren binnen 24 uur bijna € 40.000 verschil verder..

Ja, als makelaar wil ik het beste voor mijn opdrachtgever. En ik merk hoe goed deze zijn huiswerk heeft gedaan. Maar in het spel van de onderhandelingen, raad ik iedereen aan een expert mee te nemen. Of je in ieder geval goed te laten informeren. Uiteindelijk ben je als makelaar een spil in het proces van goede keuzes. En hulp bij de koop van een woning is écht een vak, maar routine geeft ook hier voordeel. We kennen de methoden om er het beste voor onze opdrachtgevers uit te halen als verkopend makelaar. Maar daarom weten we ook maar al te goed, waar er in de onderhandelingen iets te halen valt, op het moment dat we mensen begeleiden bij de koop van een woning.

Dus heb je plannen, bekijk even hoe we dit doen. Of nog beter, kom langs; zoeken we samen uit wat voor jullie het beste is!