Mijn favorieten

In een krappe huizenmarkt een droomhuis kopen?

Logo Van der Loo Makelaardij o.z.In een krappe markt tóch een droomhuis kopen?
Het aantal te koop staande huizen in Nederland is historisch laag. Toch wil je kritisch blijven bij het kopen van een woning. Wij helpen je graag hierbij met deze tips.

1 Bereken wat financieel mogelijk is
Voordat je je zoektocht begint, doe je er goed aan te checken wat je kunt lenen. Hierbij is het ook van belang te weten wat je (eventuele) huidige woning waard is.  Je kunt hiervoor op internet kijken. Maar door generaliseringen en abstracties is deze waarde niet erg betrouwbaar. Of je nu een huis kunt kopen voor € 250.000 of € 275.000;  dat wil je graag weten nog vóórdat je jezelf verliest aan uren zoeken op Funda en nutteloze bezichtigingen.

2 Ontvang het aanbod als eerste
Hoe eerder je weet welk huis in de verkoop komt, hoe eerder je in actie kunt komen. Daarvoor kun je je het beste inschrijven bij een NVM-makelaar. En volg ook hun aanbod op Facebook en Instagram. Veel makelaars delen nieuw aanbod eerst op social media en dan kun jij er als eerste bij zijn.

3 Criteria benoemen
Zet je criteria op papier, eventueel samen met je partner. Verdeel de eisen in de “must haves” en de “leuk als het erbij zit’s”. Als je gaat bezichtigen kun je makkelijk verliefd worden door je “roze bril”, maar hou je “nuchtere” checklist erbij. Bedenk ook dat het huis moet voldoen voor een aantal jaren.

4 “Kijk” goed!
Verliefd op de ruime “leef”keuken met leuke kerkbank, de grote tuin met serre of juist de breedbeeld die boven het bad hangt? Tijdens een eerste bezichtiging val je voor de voordelen en pas je wellicht je lijstje al aan. Maar door je gekleurde bril zie je zéker ook dingen over het hoofd! We weten best, dat het in de huidige markt niet altijd mogelijk is om veel bedenktijd te nemen, maar maak -indien enigszins mogelijk- gebruik van een 2e  bezichtiging. Het is heel normaal om bij een 2e bezichtiging een eigen NVM-makelaar mee te nemen voor een zakelijke, in plaats van emotionele blik ten aanzien van je wensen, maar ook je keuze.

5 Deskundige blik van een bouwkundige
Neem voor de technische aspecten een bouwkundige in de arm. Een deskundige keuring kost weliswaar tijd en geld maar schrap deze uitgave niet! Het kan je mogelijk veel onvoorziene kosten besparen en dan levert het dus geld op! Bovendien voldoe je hiermee aan je onderzoeksplicht. Een bouwkundige keuring kun je laten opnemen als ontbindende voorwaarde in een koopovereenkomst.

6 Mooi huis, fijne buurt. En ……
Let ook op de omgeving van de woning. De sfeer in de buurt, parkeermogelijkheden en de bereikbaarheid van werk, winkels, scholen etc. zijn belangrijk voor je woongenot. Je zou in je enthousiasme factoren over het hoofd kunnen zien, die ergernis kunnen gaan opleveren. Een bezichtiging is een momentopname. Kijk ook op andere momenten in de buurt. Wat valt je op? Een eventuele toekomstige burenruzie kan bijvoorbeeld voorkomen worden door het goed bekijken van de erfgrenzen.

7 Onderzoeks- versus mededelingsplicht & juridische weetjes
Meestal is het simpel: de verkoper verkoopt zijn woning aan jou en jij wordt de nieuwe eigenaar. Maar het kan iets ingewikkelder liggen. Bijvoorbeeld als verkopers met een echtscheiding bezig zijn, of als je een huis van erfgenamen koopt. Wellicht lopen er rechtszaken betreffende de woning; eventueel met buren of i.v.m. planologische ontwikkelingen. Check dan ook het bestemmingsplan; daarin zie je de voorschriften. Als je dan toch bezig bent, bekijk dan ook even de akte van levering om te zien of er wellicht sprake is van een erfdienstbaarheid (bijv. recht van overpad). Dit alles voorkomt verassingen achteraf. Vraag eventueel naar de vragenlijst die verkoper invult, betreffende de feitelijke eigenschappen van de woning, waarmee verkoper aan zijn mededelingsplicht voldoet.

8 Vraag en aanbod of standaard overbieden?
Is er in deze tijd nog wel onderhandelingsruimte? Daar kun je vrij snel achterkomen. Als je zonder voorbehoud van financiering kunt kopen, ben je in het voordeel ten opzichte van de meeste andere kopers. Maar denk ook aan ogenschijnlijke randvoorwaarden als flexibiliteit m.b.t. de overdrachtsdatum en eventuele overname van spullen. Als je tegen andere gegadigden moet opbieden, is het belangrijk dat je goed kunt onderhandelen. Hierbij kan je makelaar je bij uitstek helpen; die doet dit immers vrijwel dagelijks waardoor hij zichzelf dubbel en dwars kan terugverdienen voor jou.

 9 Ontbindende voorwaarden?
Met deze voorwaarden kun je de overeenkomst ontbinden als er onvoorziene obstakels op je weg komen. Een 'voorbehoud van financiering' in de koopovereenkomst beschermt je voor het geval je geen hypotheek kunt krijgen. Met een voorbehoud voor de bouwkundige keuring kun je òfwel ontbinden òfwel opnieuw onderhandelen over de koopsom voor het geval er veel achterstallig onderhoud of een constructief gebrek aan het licht komt.
Zonder ontbindende voorwaarden kun je grote risico’s lopen, doch verkopers hebben uiteraard liefst géén of zo min mogelijk ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst.