Mijn favorieten

Eerst kopen , dan verkopen?


Eerst een nieuw huis in Uden kopen en dan mijn huidige huis verkopen, of juist andersom?

Iedere huiseigenaar die wil verhuizen zal hierover nadenken: eerst mijn eigen huis verkopen voordat ik een nieuw huis ga kopen? Of kan ik in de huidige krapte op de markt beter eerst een nieuw huis zien te vinden in het prachtige Uden? Waar mensen uiteindelijk voor kiezen is meestal afhankelijk van de conjunctuur en inzicht in de huizenmarkt in Uden. Er lijkt verandering in te komen, maar vooralsnog zien we de meeste zoekers in Uden eerst kopen en dan verkopen. Vooral omdat ze nog niet weten of ze wel een geschikte woning gaan vinden. En tijdelijke woonruimte vinden is ook een grote uitdaging.
Welke keus kun jij momenteel het beste maken? Aan beiden kleven voor- en nadelen, dus we zetten de twee opties onder elkaar.
  1. Altijd een dak boven je hoofd? Eerst kopen dan.
Goede afspraken maken, geen extra kosten voor opslag en tijdelijke huisvesting en nóg een verhuizing. Kies er dan voor om eerst een nieuw huis in “Maashorst” of Uden e.o. te kopen. Juist nu, in een krappe woningmarkt wordt meestal hiervoor gekozen. Door de krapte, ben je  met meerdere mensen tegelijk geïnteresseerd in hetzelfde huis. Dan moet je redelijk snel een keuze kunnen maken, wil je de nieuwe bewoner worden. Met deze optie heb je geen stress dat je snel een huis móet vinden.
Maar je loopt hiermee natuurlijk wel een financieel risico!
Met de opbrengst van je huidige huis, financier je uiteindelijk voor een gedeelte je nieuwe huis. Dan loop je tegen een praktisch probleem aan bij de aankoop van je nieuwe huis. Je kunt de overwaarde pas verzilveren als je oude huis is verkocht. Een overbruggingskrediet kan hierin een oplossing bieden om het ‘tijdelijke gat’ te dichten. Zodra de verkoop van je oude huis rond is, wordt deze lening meteen afgelost. Omdat je in dit scenario niet weet wanneer jouw huidige huis verkocht wordt, loopt de bank een extra risico. Daarom moet je over het algemeen wel kunnen aantonen dat jij in staat bent om een aantal maanden dubbele woonlasten te betalen.
Je moet ervoor zorgen dat je financieringsmogelijkheden vantevoren op orde zijn.
Prijzen dalen enigszins door de opgelopen hypotheekrente, maar van een substantiële prijsdaling is vooralsnog geen sprake. Zorg er dus voor dat je altijd op de hoogte bent van het nieuwste aanbod en dat je de beste kaarten als koper in handen hebt: zekerheid is een “must”. Alleen oriënteren of online een calculator invullen is niet genoeg. Heb je de financieringsplannen helemaal op orde en heb je opdracht gegeven aan een hypotheekadviseur? Dàt wordt door verkopers gewaardeerd en geeft je een streepje voor ten opzichte van andere kandidaten!
  1. Zekerheid over de opbrengst? Eerst verkopen dan.
Het lijkt een logische keuze om je huis in Uden eerst te verkopen.
Je weet in dat geval wat je huis heeft opgebracht en hoeveel geld je kunt uitgeven aan je nieuwe droomhuis. Je voorkomt hiermee dubbele woonlasten: je hebt geen huis dat je nog moet verkopen, terwijl je de sleutels van je nieuwe stulpje al hebt. Let hierbij op: het is in de huidige markt een stuk lastiger om je nieuwe “thuis” te vinden en dan is het wellicht noodzakelijk dat je tijdelijk ergens moet huren...

Er is dus altijd een risico om zonder woonruimte te zitten.
Super! Wij hebben je huis verkocht! Maar waar ga je nu wonen? In de huidige overspannen woningmarkt, moet je over deze uitdaging vantevoren nadenken om snel te kunnen schakelen. De kopers van je huis staan in de startblokken om jouw huis in te gaan, terwijl jij misschien zelf nog geen nieuwe woning gevonden hebt. Je kunt weliswaar proberen de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen in de onderhandeling, maar als dat niet lukt moet je een tussenoplossing zien te vinden. De huurprijzen van reguliere woningen zijn vaak hoger dan je netto maandlast voor je hypotheek en meestal voor minimaal 1 jaar, dus ook hier kun je met dubbele maandlasten komen te zitten.
Oplossing; de juiste voorbereiding met zowel een goed inzicht in je marktpositie alsmede een inzicht in je financiële opties.
Op basis van data en kennis van de markt, kunnen we je een goede indicatie geven van de waarde van je huis, maar ook hoeveel interesse ervoor is. Een eenduidig advies bestaat niet, maar zal per woning verschillen. Appartementen vragen om een andere benadering dan vrijstaande woningen in de Udense markt en de wijde omtrek. Het prijssegment zal ook degelijk voor verschillen zorgen. En het “scherp” in de markt zetten, kan momenteel nog steeds zorgen voor een biedingenstroom, waardoor je de beste prijs kan behalen.
Zoveel opties die we graag met je bespreken!